Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Studie o zneužívání autorských práv vydavatelů pomocí umělé inteligence

30. 8. 2023

Studie o zneužívání autorských práv vydavatelů pomocí umělé inteligence

Níže uvedené informace ze zahraniční studie představují vážné varování také pro české vydavatele. Zpráva ČTK upozorňuje na stať publikovanou na portálu gizmondo.com a podrobně popisující zneužívání vydavatelského obsahu. Výzkumníci odhalili a analyzovali 37 webových serverů, které, jak se zdá, využívají umělou inteligenci k míchání a přepisování článků mainstreamových publikací a vydávají je pak s cílem získání inzertních příjmů.

 



Washington 25. srpna (ČTK) - Takzvané obsahové farmy využívají nástrojů umělé inteligence k opisování klasických médií, aby si zajistily čtenost, a tím i příjmy z reklamy. Uvedl to technologický server Gizmodo, který se odvolává na studii analytiků z organizace NewsGuard.

Obsahová farma je obchodní model, při němž platforma publikuje co největší množství méně kvalitního, ale stále relevantního mediálního obsahu, který je maximálně uzpůsoben algoritmům internetových vyhledávačů. Cílem je dosáhnout co největšího počtu zobrazení stránek uživateli, a tím i vytvářet příjmy z on-line reklamy.

Chatboty umělé inteligence jsou v obsahových farmách využívány k "přepisování" tisíců článků zavedených médií, jako je deník The New York Times, agentura Reuters či stanice CNN, a jejich opětovnému publikování bez toho, aniž by byl citován původní zdroj, uvádí průzkum.

Celkem organizace pro boj s dezinformacemi NewsGuard odhalila 37 takovýchto serverů. Podotýká však, že ve skutečnosti jich bude daleko více. V některých případech byl prezentovaný mediální obsah vytvořen zřejmě zcela automaticky, bez zásahu člověka. Výsledkem byly články, které byly téměř nerozeznatelné od autentického textu. Podle studie to svědčí mimo jiné o tom, že kvalita obsahu generovaného umělou inteligencí vzrostla. Tematicky se prověřované obsahové farmy velmi lišily. Některé se zaměřovaly na vědu a vesmír, jiné na sport a politiku nebo aktuální zprávy.

NewsGuard upozorňuje, že na těchto stránkách inzerují často také zavedené značky, čímž plagiátorství přímo finančně podporují. "Vzhledem k tomu, že proces programatické reklamy - který využívá algoritmy k poskytování vysoce cílených reklam uživatelům na internetu - je tak neprůhledný, reklamní značky pravděpodobně netuší, že financují šíření stránek kopírujících obsah s pomocí umělé inteligence," dodal NewsGuard.

Není jasné, které nástroje umělé inteligence byly konkrétně použity k vytváření plagiátů, podle serveru Gizmodo je nicméně obsah snadné generovat i pomocí nejoblíbenějších dostupných nástrojů, jako je Google Bard či ChatGPT. Společnosti Google a OpenAI, vlastníci těchto chatbotů, sice v uživatelských podmínkách zakazují používat své nástroje k plagiátorství, zdá se však, že jde prozatím spíše o doporučení než skutečný zákaz.

Agregátory zpráv a obsahové farmy nejsou ničím novým a vznikly mnohem dříve než současná vlna rychle se rozvíjejících nástrojů využívajících umělou inteligenci. Rychlost několika vteřin, s jakou tyto modely dokážou generovat, ale znamená, že nepoctiví aktéři mohou rychle zaplnit weby stovkami nebo tisíci zkopírovaných článků, které jim pak vytvářejí příjmy z reklamy.

Tradiční média se mezitím potýkají s dopadem, který bude mít umělá inteligence na jejich redakce. Technologický server CNET a další byly přistiženy při publikování článků umělou inteligencí, aniž by jasně vysvětlily, jak byly vytvářeny. Další, jako například Insider, začaly pracovat s nástroji umělé inteligence, aby jim vytvářely návrhy na témata článků a přicházely s otázkami pro rozhovory.

Ne všichni však nastupují do vlaku zpravodajství s využitím umělé inteligence. Minulý týden agentura AP uvedla, že jakýkoli výstup vygenerovaný umělou inteligencí by měl být "považován za neověřený zdrojový materiál". Je známo, že i ty nejlepší nástroje umělé inteligence si samy dotvářejí fakta a jsou téměř jistě "učeny" na materiálech chráněných autorskými právy, dodává Gizmodo.

(abl mka)

Zdroj: ČTK a vlastní zpráva