Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nahlédnutí do World Press Trends. Vydavatelé jsou globálně optimističtí ohledně budoucnosti svého podnikání

6. 12. 2021

Nahlédnutí do World Press Trends. Vydavatelé jsou globálně optimističtí ohledně budoucnosti svého podnikání

Počáteční zjištění z připravované zprávy World Press Trends, každoročního průzkumu WAN-IFRA o trendech zpravodajského průmyslu, byly představeny v pondělí 29. listopadu 2021.

Přestože analýza úplných výsledků průzkumu stále probíhá, Damian Radcliffe, řádný profesor  University of Oregon, Columbia University, již dokázal účastníkům kongresu představit několik prvních poznatků. Poskytl některé ze základních postřehů letošního ročníku spolu s analýzou dat provedenou Françoisem Nelem z Reader in Media Innovation at the Media Innovation Studio, University of Central Lancashire.

Celkem 162 vedoucích pracovníků zpravodajství z 58 různých zemí se v září – říjnu 2021 zúčastnilo průzkumu World Press Trends Outlook 2021. Celá zpráva World Press Trends bude zveřejněna začátkem příštího roku a bude obsahovat další podrobnosti o dále uvedených zjištěních a mnoha dalších tématech.

Vydavatelé hledí do budoucnosti s optimismem

Jedním ze zjištění, které výrazně vyčnívalo z výsledků průzkumu, je pozitivní výhled, který vydavatelé mají na svou budoucnost. Více než 80 procent respondentů uvedlo, že jsou optimističtí ohledně podnikatelských vyhlídek své společnosti v příštích 12 měsících. Toto číslo je jen mírně nižší, pokud položíme stejnou otázku v případě další tříleté perspektivy.

„Určitě byl tento poznatek překvapením, když vezmete v úvahu skutečnost, že jsme přímo v srdci pandemie a panuje obrovské množství nejistoty ohledně toho, co se stane s našimi životy v průběhu několika příštích let,“ řekl Radcliffe.

"Samozřejmě se sešlo celé spektrum odpovědí, ale převážnou většinou byla sdělení od respondentů průzkumu taková, že si myslí, že jejich společnost má dobrou pozici, aby přečkala bouři a posunula se vpřed."

Digitální transformace odvětví je v plném proudu

Jedním z důvodů tohoto optimismu může být důvěra, kterou mají respondenti v úspěch jejich organizace v digitální transformaci. Téměř polovina účastníků průzkumu tvrdí, že jsou v transformaci buď pokročilí, nebo velmi pokročilí. Jen něco málo přes 12 % má pocit, že jsou pozadu.

Když se respondenti rozdělí na rozvojové a vyspělé země, obrázek se trochu zpřesní, přičemž respondenti z rozvojových trhů hlásí, pokud jde o digitální transformaci, o něco menší pokrok.

Příjmy: Růst bude pokračovat z digitálních technologií

Respondenti průzkumu hodnotí své vyhlídky pozitivně i z hlediska příjmů a celkově očekávají růst svých podniků jak v roce 2021, tak v roce příštím. Velkou část tohoto růstu připadá na digitální podnikání, přičemž největšími oblastmi růstu jsou digitální reklama a digitální čtenáři. Mezitím příjmy z tisku budou nadále postupně klesat.

"Současně, ačkoli vidíme určitý pokles výnosů, tisk zůstává neuvěřitelně důležitý," řekl Radcliffe a poukázal na to, že většina příjmů vydavatelů stále pochází z tisku, ať už jde o příjmy čtenářů nebo reklamy.

"I když se tato čísla jako celkový díl z koláče příjmů snižují, jsou stále neuvěřitelně významná."

Diverzifikace tržeb se má zrychlit

Letošní údaje ukazují, že kromě příjmů od čtenářů a z reklamy, se stalo velmi důležitým dodatečným zdrojem příjmů pro rostoucí počet vydavatelů pořádání akcí.

„Toto je oblast, která v průběhu posledních 12 až 18 měsíců zaznamenala mnoho změn, objevily se čistě digitální akce, mírný pokles v pořádání některých fyzických akcí a v poslední době mnohem více hybridních aktivit při pořádání akcí,“ řekl Radcliffe.

V případě výhledu na příštích 12 měsíců výsledky naznačují, že podíl nových typů příjmů ve struktuře výnosů vydavatelů bude nadále růst: v příštích 12 měsících respondenti očekávají, že téměř 21 % jejich celkových příjmů bude pocházet z jiných zdrojů než od čtenářů nebo z reklamy.

V kategorii „Jiné zdroje“ respondenti očekávají, že akce budou i nadále významně růst, po nichž bude následovat partnerství s platformami a elektronické obchodování.

Redakční práce je největší nákladová kategorie

Průzkum World Press Trends Outlook již druhým rokem zkoumal nákladové struktury vydavatelů a obsah se opět dostal na vrchol jako oblast, na kterou zpravodajské organizace utrácejí největší sumy, neboť třetinu svých nákladů vynakládají právě na produkci obsahu.

"Možná to není překvapivé, vzhledem k důležitosti obsahu jako způsobu, jak přilákat čtenáře a udržet si jejich publikum," řekl Radcliffe. "Pravděpodobně budeme i nadále uvidíme značné investice do této činnosti."

Svoboda tisku – globální problém

V případě svobody tisku výsledky celosvětového průzkumu ukazují, že v řadě zemí a na značném počtu trhů existuje důvod k obavám, protože média a novináři čelí nejrůznějším vnějším zásahům, které mají za cíl bránit jim v jejich práci.

„Naše zjištění ukazují, že tomu tak mezi našimi respondenty průzkumu jednoznačně je. Setkávají se všemi možnými formami od kybernetických útoků přes online obtěžování, fyzické obtěžování až po hrozby ze strany vlád,“ řekl Radcliffe.

"Ačkoli existují rozdíly mezi zeměmi a regiony, poselství průzkumu je většinou naprosto jasné. Mediální domy a novináři po celém světě zažívají nesčetné množství různých útoků na svou činnost a na svou schopnost vykonávat novinářskou práci."

Zdroj: www.wan-ifra.org