Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Německá média nadprůměrně často informují o migraci

17. 1. 2020

Německá média nadprůměrně často informují o migraci

• Podle studie Technické university Dortmund jsou pro zprávy o migraci v různých zemích EU charakteristické výrazné rozdíly v obsahu.

• Ve východní Evropě jsou zprávy médií o migraci a útěku méně častí a kritičtěji než v západní Evropě, v liberálních médiích každé země EU se o tématu hovoří častěji a pozitivněji než v konzervativním zpravodajství.

• Podle studie hrají samotní migranti a uprchlíci v médiích všech zemí pouze „roli statistů“.

Německá média se migraci a útěku věnují v nadprůměrném množství. To je výsledek studie Technické university Dortmund a Nadace Otto Brennera. Na jedné straně podle studie existují jasné rozdíly mezi východní a západní Evropou, přičemž imigrace je na východě líčena kritičtěji. Na druhé straně politická orientace médií také znamená významné rozdíly: Levá a liberální média řeší situaci migrantů mnohem častěji než pravicové a konzervativní noviny a online zpravodajské portály.

Ve studii nazvané „Tiší migranti, hlasití politici, rozštěpená média“ vědci z Institutu pro mezinárodní žurnalistiku Ericha Brosta na Technické univerzitě v Dortmundu - za podpory mezinárodního výzkumného konsorcia - poprvé informovali o tématu útěků a migrace v 16 evropských zemích a USA. Byly vyhodnoceny zprávy od srpna 2015 do března 2018.

Podle autorů studie Susanne Fenglerové a Marcuse Kreutlera se zpravodajství v Německu vyznačuje několika body. Žádná jiná země - s výjimkou Maďarska - nereferuje tolik o migraci. Süddeutsche Zeitung a Frankfurter Allgemeine Zeitung publikovaly více než 1000 článků na toto téma během šesti týdnů šetření v období mezi lety 2015 a 2018. V mnoha východoevropských zemích bylo ve stejném období publikováno sotva více než 100 článků.

Kromě toho v Německu se téma migrace a útěku považuje za vnitropolitické. Naproti tomu jsou otázky migrace ve většině ostatních zemí EU považovány za zahraniční záležitost. Jde o události daleko od domova, mimo vlastní hranice. „Skutečnost, že migrace a útěky jsou obvykle zobrazovány jako problémy „jiných“ a nikoli jako záležitost vlastní země, může být jedním z důvodů, proč azylové a imigrační problémy nelze na evropské úrovni vyřešit,“ říká Jupp Legrand, generální ředitel Nadace Otty Brennera.

Legrand je také kritický k tomu, že hlavní oběti ve zpravodajství o migraci, samotní migranti a uprchlíci, hrají většinou pouze „roli statistů“. Jsou klíčovými aktéry pouze ve čtvrtině zpráv, kde se objevují hlavně jako velká a anonymní skupina. Migranti a uprchlíci jsou rozpoznatelní jako jednotlivci pouze v osmi procentech zpráv. „Stejně jako mnoho jiných studií vidíme i my silné zaměření na vlády jako klíčové hráče v tomto zpravodajství,“ poznamenává Legrand a pokračuje. „Je sporné, do jaké míry mohou média plnit etický požadavek „hlasu mlčících“.

V této souvislosti je také důležité, aby se v článcích citovalo přímo nebo nepřímo alespoň několik dotčených osob, říká Susanne Fenglerová. Studie upozorňuje na pozoruhodnou výjimku amerických médiích, v nichž je zastoupeno a také citováno mnohem více migrantů a uprchlíků.

Zdroj: https://www.sueddeutsche.de/medien/medien-migration-studie-1.4757010