Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Světový den zpravodajských médií 28. září 2019

17. 9. 2019

Světový den zpravodajských médií 28. září 2019

28. září vyhlásilo Světové fórum šéfredaktorů WEF působící v rámci Světové asociace novin a vydavatelů zpravodajství WAN-IFRA spolu s Canadian Jourmalism Foundation Světovým dnem zpravodajských médií. Na 28. září každoročně připadá Mezinárodní den svobodného přístupu k informacím pořádaný UNESCO. Vyhlašovatelé se rozholi uspořádat letos Světový den zpravodajských médií v návaznosti na předchozí úspěšné akce, které uspořádala Canadian Jourmalism Foundation v létech 2018 a 2019 při příležitosti Světového dne svobody tisku.

Vyhlašovatelé se obracejí na zpravodajská média, zejména tištěné a onlinové tituly, aby u příležitosti tohoto dne prezentovala veřejnosti význam svobodného a nezávislého zpravodajství v současné době, kdy se setkáváme se stále rostoucím množství falešných zpráv a dezinformací a profesionální důvěryhodná média jsou hlavním prostředkem eliminace jejich vlivu. Naopak tato média přináší občanům informace a názory v utříděné podobě a s ohledem na širší kontext, které jim umožňují lépe se v záplavě informací orientovat.

Vyhlašovatelé Světového dne zpravodajských médií k této události sdělují:

„Světový den zpravodajských médií oceňuje práci profesionálních vydavatelů zpravodajství a jejich působení na komunity, kterým slouží. Ve věku falešných zpráv a dezinformací je Světový den zpravodajských médií zaměřen na zvyšování povědomí veřejnosti o kritické úloze, kterou redakce a novináři hrají při poskytování důvěryhodných a spolehlivých zpráv a názorů pro veřejnost, aby pomáhali lidem rychleji pochopit - a zlepšovat - rychle se měnící svět kolem nich.

Ukažte vaší komunitě hodnotu zpráv. Vyberte žurnalistický text, který měl skutečný dopad. Požádejte reportéra, aby vyprávěl příběh této konkrétní zprávy a ukázal, proč #NewsMatters. Připravte se na publikování 28. září. Také sdílejte tento obsah v naší bance článků.

Spusťte propagaci Světového dne zpráv. Použijte své stránky, sloupky editorů, účty online a sociální média k zobrazení #NewsMatters (poskytneme loga a některé kreativní prostředky). Kromě vlastního obsahu můžete čerpat z naší banky článků.“

Světový den zpravodajských médií má svoji webovou stránku http://worldnewsday.org. Na této stránce se lze seznámit s různými příběhy, vide a dalšími zdroji, které prezentují funkci a význam zpravodajských médií ve společnosti.

Zdroj: zpráva WAN-IFRA