Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Hodnota akcií novinových společností roste, Facebook a Google klesají

14. 2. 2018

Hodnota akcií novinových společností roste, Facebook a Google klesají

Novinová krize, co to bylo? Přinejmenším někteří vydavatelé řídí úspěšně přechod do nového světa médií, který není tak špatný. V posledních letech IT giganti, jako jsou Facebook a zejména Alphabet (dříve Google) hluboce znepokojovali tradiční vydavatele tisku, protože získávali vysoký podíl z příjmů z reklamy, které dříve získávala tištěná média. Ale mezitím se ukázalo, že vydavatelé novin mohou také úspěšně manévrovat v digitálním světě.

Jedním z příkladů jsou tradiční americké noviny New York Times, které minulý týden zveřejnily ekonomické údaje za rok 2017. Aby bylo jasné: Ačkoli se noviny v tiskovém sektoru nadále potýkají s problémy - jejich on-line podnikání vzkvétá. Například lze uvést, že zatímco klasické prodeje vydavatele se snížily o více než 8 procent, v digitálním podnikání se zvýšily o 8,5 procenta. S pomocí speciálních digitálních nabídek obsahu New York Times poprvé zvýšil své tržby v oblasti digitálního předplatného na více než miliardu dolarů.

Jednou z hnacích sil zájmu čtenářů o obsah "Times" se zdá být americký prezident Donald Trump. Pravidelně kritizuje noviny od počátku své volební kampaně a zpochybňuje jejich žurnalistickou kvalitu. Většina Američanů se tím však nezdá být odrazena. Naopak: NYT se podařilo zvýšit podíl příjmů od abonentů na celkových výnosech na 60 procent. Vzhledem ke konkurenci Facebooku, Googlu a dalších v reklamním obchodu je to značný úspěch.

Odráží se to také na akciovém trhu: Oznámení o obchodních výsledků za rok 2017 způsobil skok ceny akcií "New York Times" minulý týden o 10 procent. V případě akciového trhu se většinou mluví o IT akciích, jako je Amazon, Apple, Facebook, Google. Nicméně se minulý ukázalo,že akcie "New York Times" na trhu rostly, kdežto akcie Facebooku a Googlu si za posledních dvanáct měsíců pohoršily, jak ukazuje graf.

Co dalšího ukazuje graf: Graf akciových trhů v případě skupiny Axel Springer ukazuje, že koncern vlastnící tituly "Bild", "Welt" a mnoho dalších publikací  a je jednou z největších mediálních společností v Evropě v posledních letech konkuroval americkým IT společnostem na akciovém trhu  po dobu dvanácti měsíců. Skupina dosud nezveřejnila své výsledky za rok 2017. Výsledky třetího čtvrtletí již naznačily, kam Springer směřuje: Za devět měsíců společnost zvýšila svůj zisk (Ebitda) o 13 procent. Tržby se ve stejném období zvýšily o 7 procent.

Christoph Rottwilm k tomu píše na Twitteru: Pozoruhodné. Největší podíl na svých ziscích vytvořila skupina Axel Springer dlouhodobě ze svých digitálních aktivit. Za prvních devět měsíců roku 2017 vzrostl sektor digitálních médií o 11,7 procenta. Přibližně 77 procent zisků pochází z této oblasti.

zdroj: WAN-IFRA