Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Odpověď vydavatelství G+J na současné výzvy

19. 9. 2017

Odpověď vydavatelství G+J na současné výzvy

Jako jedno z předních evropských vydavatelství prochází Gruner + Jahr obdobím významného přechodu. Julia Jäkel, generální ředitelka, uvádí, jak to podnik dosud dokázal a načrtává cestu do budoucna, ve svém rozhovoru s reportérem FIPP Jonem Watkinsem před 41. světovým kongresem FIPP, kde vystoupí jako mluvčí.

Skupina G + J zaznamenala v posledních letech fantastickou transformaci a přeměnila se na digitálně zaměřenou - včetně digitální inovační laboratoře. Můžete nám něco sdělit o této změně, o tom, co tuto strategii vedlo, co jste vytyčili, pokud jde o strukturu a zaměření firmy?

Jsme vydavatelství, které vytváří mediální produkty pro digitální společnost; naše hlavní vydavatelské trhy jsou Německo a Francie, zatímco naše digitální podniky jsou globálně sladěny. Žijeme a dýcháme žurnalistikou. Strávili jsme v posledních několika letech výrazným rozšiřováním našeho digitálního podnikání a zároveň jsme se pevně zavázali vytvářet vždy vysoce efektivní časopisy. Toto je ztělesnění strategie G + J, založené na dvou pilířích: nadále se jedná o nejlepšího producenta časopisů a současně provozuje digitální podnikání pro naše silné značky.

Digitální business G + J je rozdělen na dvě oblasti: digitální publikování a reklamní technologie. Na straně digitálního publikování jsme v Německu lídrem na trhu v oblasti žen, potravin, lifestylu a rodičovství; máme také silnou oporu v kategorii titulů o celebritách a zpravodajských časopisech. Jedním z našich titulů je Brigitte, významná ženská značka, která má více než 60 let historie a stala se portálem číslo jedna pro ženy online. Ve Francii jsme nyní zase jedním z předních poskytovatelů video obsahu.

Z hlediska našeho druhého klíčového digitálního podnikání, ad tech, jsme se stali největším evropským dodavatelem řešení nativní reklamy prostřednictvím společnosti Ligatus a AppLike - startu upu G + J, který je k dispozici v 15 zemích po celém světě – a zároveň představuje nejrychleji rostoucí ad tech společnost v Německu. Naše laboratoř Greenhouse Innovation Lab se věnuje vývoji nových nápadů a nových obchodních modelů, jako je AppLike.

Celkově představuje digitální podnikání zhruba čtvrtinu našeho podnikání a silně roste. Naším cílem však není stát se nejvíce digitalizovaným nakladatelstvím, nýbrž nejinovativnějším, a proto jsme stejně potěšeni, že 25 časopisů, které jsme spustili od roku 2015, je úspěšných.

Jak jste zvládli transformaci na praktické úrovni - jak se změnilo vedení / struktura podniku, jak jste zvládli změny v oblasti kultury a dovedností a jak jste změřili tento pokrok?

Transformace začíná ve vaší mysli: s přesvědčením, kulturou a ochotou měnit. V uplynulých letech jsme vložili velkou odpovědnost talentovaným manažerům, kteří jsou již dlouho na řadě místo významných seniorů. Dnes jsme mnohem rychlejší a praktičtější, pokud jde o spuštění nových časopisů. Všem jsme dokázali, že inovace v tisku jsou možné. To má velký dopad na společnost. Zároveň jsme najali digitální talenty a investovali do digitálního obchodu. Také jsme zcela změnili způsob komunikace. Dnes se nejprve zaměříme na naše zaměstnance, a to nejen pokud jde o předávání dobrých zpráv, ale také v případě, že se něco nevyvíjí podle plánu: v listopadu uspořádáme naši druhou "hloupou noc", věnovanou učení se z našich chyb. Tato nová kultura nás činí atraktivním zaměstnavatelem pro mladé lidi. Věřím, že duch ve společnosti hraje klíčovou roli v jejím úspěchu.

Kam jste pokročili? Jak daleko ve vaší evoluci jste a jaké výsledky vidíte v podnikání?

V posledních několika letech jsme dosáhli velkého úspěchu: společnost G + J se stala digitální. Ukázali jsme, jak mohou nové časopisy dosáhnout šesti místných počtů výtisků a být ziskové v prvním roce. Přicházeli jsme do zcela nových obchodních segmentů - provozujeme akademie, stavíme nábytek, pořádáme kulinářské prohlídky s průvodcem. Ale nikdy nedorazíme k bodu, kdy říkáme: "Udělali jsme to, toto je nový G + J a tak to bude i dál."

Jak tento přístup a vaše cesta k digitálnímu podnikání vás nastaví pro vaše budoucí cíle - a jaké to jsou? Jaký je celkový obrázek? Jak bude například vypadat firma za tři roky?

Digitální společnost se teprve rodí a nikdo skutečně nezná, jaký skutečný dopad má umělá inteligence například na naše životy a na naše odvětví. G + J zůstane agilní a bude i nadále vydavatelstvím. Pokud jde o to, kde nás tato evoluce přijde; kdo ví? Co vím, je to, jak daleko se dostáváme, a to, že úroveň úspěchu, který dosáhneme, je na nás.

Jak se podnik stane digitálně zaměřeným, jakým novým výzvám čelíte - například z hlediska tvorby výnosů a konkurence?

Jednou z největších hrozeb pro nás - stejně jako pro mnoho jiných odvětví - je nadřazenost několika digitálních firem. Komunikují a spravují více dat, než kterákoli jiná společnost nebo vláda v dějinách lidstva. Každá druhý dolar globálních reklamních příjmů proudí jim - plus 80 centů z každého nového dolaru vynaloženého na reklamu. Opravdu doufám, že všichni najdeme společné řešení. Vysoce kvalitní žurnalistika je klíčovou součástí každé demokratické společnosti.

Julia Jäkel bude jedním z řečníků na zahájení 41. světového kongresu časopisů konaného ve dnech 10. a 11. října2017 v Londýně. Na stránce fippcongress.com se můžete dozvědět o kongresu více.

zdroj: zpráva FIPP