Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Přichází éra virtuální žurnalistiky?

23. 11. 2015

Přichází éra virtuální žurnalistiky?

Longform žurnalistika, dronová žurnalistika, pokračující bitva mezi Googlem a Facebookem – z vydavatelského hlediska nás čeká pár zajímavých měsíců a budoucnost on-line videa se začíná rýsovat.

New York Times (NYT) nedávno představily svou poslední inovaci v oblasti videa – NYT VR. Jedná se o aplikaci, která umožňuje svým uživatelům stahovat a prohlížet si videoobsah ve stereoskopické virtuální realitě neboli ve 3D stylu. Pro možnost vychutnat si takovýto zážitek potřebuje divák kromě aplikace také lepenkový prohlížeč (cosi jako 3D potápěčské brýle), který se v milionovém nákladu objevil ve víkendovém vydání NYT.

Experimentování s virtuální realitou může znít poněkud nezvykle, ale jedná se o velmi seriozní záležitost, jak vysvětlil minulý týden na tiskové konferenci šéfredaktor NYT, Jake Silverstein.

Proč je tedy virtuální realita nyní velkým příběhem?

Existuje mnoho dobrých důvodů, proč se technologie, která je zdánlivě známá již několik desítek let, dostala znovu do centra pozornosti. Cena výroby takového obsahu začíná klesat a také kombinace potřeby levného zařízení z lepenkového papíru a mobilní aplikace znamená, že vydavatelé mohou pro tento druh obsahů nalézt v poměrné krátké době velké publikum.

Tyto obsahy ale nejsou zobrazitelné pouze s pomocí přídavných zařízení. Diváci mohou sledovat jeho základní verzi přes svůj smartphone nebo přes PC. Pakliže ale čtenář vynaloží úsilí a toto lepenkové zařízení, jehož montáž nezabere víc, než pár vteřin si sestaví, může získat nevšední, nadstavbový zážitek.

Je pravdou, že obsah, který má vydavatel momentálně k dispozici je poměrně omezený. Zahrnuje dvojici filmů, včetně „Vysídlených“, což je 10-ti minutové video, které sleduje životy 3 dětí, které byly nuceny uprchnout ze svých domovů – Olega z Ukrajiny, Chuola z jižního Súdánu a Hany, syrské uprchlice, která žije v libanonském uprchlickém táboře. K dispozici je také komerční obsah GE a miniprofil jednoho z fotografů NYT.

Zážitek ale není jen o „plug and play“. Filmy musí být nejdříve staženy, což vzhledem k jejich velikosti vyžaduje připojení na WiFi. Divák pak má možnost film sledovat na svém smarthonu nebo prostřednictvím smartphonu zastrčeného do kartonového zařízení.  Přidaná hodnota pro druhou variantu je v dalších zajímavých velmi ostrých záběrech, které mají trojrozměrnou kvalitu. Je v ale poměrně nízkém rozlišení a někteří diváci si stěžovali, že je po použití externího prohlížeče bolela hlava. Nicméně ti, kteří mohli video bez problémů sledovat, byli ohromeni jeho realističností. Například záběry Chuola, který uprchl ze svého domova v jižním Súdánu, kde žil v bažině zamořené krokodýly, jsou díky realistickému pohybu člunu, který kličkuje přes řeku neuvěřitelně silné.

Jako mediální značka si jsou NYT plně vědomi, že tento druh záběrů, kdy je jejich konzument plně soustředěn na konkrétní záběr, způsobuje větší empatie diváka k tomu, co na obrazovce vidí. Tento zážitek je ještě umocněn skutečností, že lepenkové zařízení je pevně umístěné na hlavě a neumožňuje rozptýlení diváka okolními vjemy. Další ze záběrů nejsou sice tak působivé, ale je jasné, že se jedná o technologie, které budou moci silně zapůsobit. Je to ale jen začátek. NYT jsou nyní v silné pozici, kdy si mohou vybírat partnery, se kterými se budou touto cestou vydávat. I když náklady na obsahy virtuální reality začínají klesat, jejich cena je pro menší vydavatele stále příliš vysoká. Tento experiment je ale v NYT považován za přelomový úspěch. Vydavatel konstatoval, že aplikace virtuální reality byla zatím nejúspěšnější. Bude zajímavé sledovat, zda se ti, kteří si aplikaci stáhli, vrátí a budou sledovat další obsahy, dodal vydavatel NYT.

Zdroj: fipp.com