Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Tištěná média  | Členské akce  | 12. Brunch časopisů pod názvem: Co znamená časopis v roce 2015?

10. 6. 2015

12. Brunch časopisů pod názvem: Co znamená časopis v roce 2015?

Dne 9. června 2015 uspořádala Sekce časopisů Unie vydavatelů v pražském Kongresovém centru U Hájků časopisecký brunch na téma – Co znamená časopis v roce 2015?, s podtitulem – Klíčové inovace na světovém časopiseckém trhu, kterého se zúčastnilo přibližně šedesát zástupců zadavatelů reklamy, mediálních agentur a vydavatelů. Celou akci moderoval šéfredaktor časopisu Marketing Sales Media – Daniel Köppl.

Tématy letošního prvního brunche byly především inovace na straně obsahu i inzerce a organizační a další podmínky úspěšných inovací. Hlavním prezentujícím byl Arno Laeven, konzultant v oblasti inovací, člen skupiny Innovation Media Consulting, spoluautor nejnovějších vydání publikací Innovation in Magazine Media 2015–2016 World Report či Innovation in Newspapers World Report 2014. Arno Laeven spolupracoval s předními vydavatelskými domy, jako Hearst, Condé Nast, Le Monde, Adria Media, Corriere della Sera, Kluver, Sanoma a v ČR s vydavatelstvím Economia. Působí také jako inovační poradce jiných firem jako například Philips.

Ve své úvodní prezentaci, kterou uvedl velmi kontroverzními slovy, že „jakýkoli magazín nebo noviny, které se snaží přežít za jakoukoli cenu, nestojí za to, aby přežily“, shrnul Arno Laeven současné trendy v mediálním odvětví. Poukázal na skutečnost, že vydavatelé jsou v současné době na rozcestí a musí si vybrat, kudy se budou dále ubírat. „Zdravým a pevným základem současných časopisů je kvalitní obsah, který má společně s kvalitní žurnalistikou stále svou cenu a vydavatelé musí začít experimentovat s novými zdroji příjmů. Naše vztahy s inzerenty se změnily a již na ně nemáme monopol, nyní jsme v obchodním vztahu spíše s našimi čtenáři. Tištěná média zdaleka neumírají, jen opouštějí některé své pozice. Integrace tištěného a digitálního obsahu je tedy v současné době nezbytností“. Na závěr své prezentace pak dodal, že „pokud mediální byznys nepracuje se sociálními médii, tak neví, co dělá“.

Jeho slova o potřebě kvalitního obsahu následně potvrdili i další panelisté – Zbyněk Gabriel z České spořitelny a Monika Kozáková z Europe Easy Energy za zadavatele inzerce, mediální konzultant Ondřej Novák zastupoval za mediální agentury a Tomáš Tkačík, generální ředitel Business Media CZ a současný prezident Unie vydavatelů, pak za vydavatele časopisů. Ten zdůraznil, že podle jeho názoru čas, který respondenti konzumací různých typů médií stráví, nevypovídá nic o jejich kvalitě. Reklamní sdělení prostřednictvím těch tištěných má ale lepší dopad, protože právě tištěné magazíny jsou podle Tomáše Tkačíka schopné tuto kvalitu zajistit. S tím souhlasil zástupce zadavatelů Zbyněk Gabriel, který konstatoval, že pravděpodobnost, že čtenář, který je hluboce ponořen do četby kvalitního časopisu, se bude do podobné hloubky zabývat inzercí, kterou mu časopis zprostředkuje.

Zástupce mediálních agentur Ondřej Novák dodal, že čtenáři se k tištěným časopisům vrací především pro zážitek, který na internetu nenajdou, zkvalitnění obsahu může tento trend jen posílit. Inovace jsou podle Ondřeje Nováka potřebné, ale neměly by se odehrávat bez praktického rozměru.

Monika Kozáková naopak podotkla, že je nutné přemýšlet za rámec toho, na co jsme zvyklí. Z jejího pohledu je objem čtenářů tisku menší, než na internetu. Mnoho čtenářů je konzervativních, protože si je tak vychováváme. Zamyslela se také nad tím, jestli se tištěná média nebojí nových výzev.

Vzhledem k tomu, že se tento brunch, jehož mediálním partnerem byl webový portál MediaGuru, setkal s pozitivním ohlasem všech účastníků, bude Sekce časopisů Unie vydavatelů v jejich organizaci i nadále pokračovat. Další časopisecký brunch je připravován na podzim roku 2015.

 

Video:

Sestřih brunche

 

Prezentace:

Arno Laeven

Tomáš Tkačík

 

Fotografie: